Er du smittsom? Er jeg?

5. juni 2020   08:31

Endelig åpner Norge opp igjen. Sakte, men sikkert, vender livet tilbake til det normale. Samtidig er det noe som ikke blir som før.

Hvordan er det med deg, når du går i butikken eller når du skal inn på bussen? Tenker du på hvor mange som er der og hvor de er? Tenker du deg om før du trykker på en knapp i heisen eller når du må åpne en dør? Noe av det mest utfordrende med det vi har opplevd de siste måneden er at «fienden» er usynlig. Og vi vet den kan være hvor som helst. Hvordan fungerer bedrifters smittevern der du er?

Vask hendene!Smittevern håndvask

Sjelden har vel det å vaske hendene vært bedre opplyst om. Oppslag, filmer og beskjeder om hvordan og hvor lenge man skal vaske hendene har florert. Og lydige nordmenn vasker seg grundig. Og så skal vi i butikken, på restaurant eller kanskje til frisøren. Når Norge nå åpner opp igjen, skal vi ut!

Er det nok?

Nordmenn strømmer ut igjen. I gater, i kjøpesentre, i parker, i skogen og hos frisørene. For noen betyr dette nye bekymringer om andre folks vaskerutiner og helsestatus. Myndighetene snakker om ordninger basert på tillit og at vi skal holde oss hjemme om vi ikke føler oss friske. Men alle er ikke like sikre på at «de andre» følger alle rådene og rutinene.

Smittevern desinfeksjon

Smittevern

Etter noen måneder med korona har den gjennomsnittlige nordmannen mye mer informasjon om smittevern. Mange av oss ser etter antibac når vi kommer inn i en butikk. Noen av oss tenker på sosial avstand og teller meter mellom oss og andre kunder. Rådet til barn om «å bare se, men ikke røre» har blitt aktuelt, for alle. De fleste har nok hatt en tanke om hvor mange som har tatt på for eksempel frukt eller grønnsaker før vi selv tar dem med.

I et land som Norge, med høy grad av tillit i befolkningen, tror vi at butikker, restauranter og frisører følger retningslinjene og har kontroll. Men hva om de ikke har kontroll?

Smittevernsjekk

Marerittet for enhver leder og driver av butikker, restauranter og frisører er, naturlig nok, å spre smitte. Nå står sommeren for døren og med den kommer sommervikarer, andre kunder og lettere stemning. Det er lett å si «vi har kontroll». Men hva betyr det hos dere?

Hva vil det bety for deres kunder og medarbeidere om dere faktisk er sikre på at dere har kontroll? I en tid med mye usikkerhet kan dette være forskjellen på suksess og fiasko. Vi håper vi alle sammen sammen kan opprettholde kontrollen.

God smittefri sommer!

 

Kvalitetssikring av smittevern

Les mer om hvordan SeeYou kan hjelpe dere med å kvalitetssikre smittevernet hos dere her.

 

Her finner du FHIs temaside om korona.

Les flere blogger!

Husk å melde deg på vårt nyhetsbrev til høyre på siden her!

Merkelapper:       
Tips en venn eller kollega!
Linkedin

Nytt og nyttig Vis alle ›

Meld deg på vårt nyhetsbrev!