Butikkene trenger flinke folk – ikke billige

21. mars 2017   14:23

SeeYou mener butikkene må satse mer på flinke folk og ikke la seg friste til å presse lønningene nedover når søkerbunkene blir større.

I DN 13. mars fortelles det om enorm pågang fra søkere som ønsker jobb i butikk. Samtidig blinker varsellampene for butikkene og arbeidsplassene de skaper. Maskiner overtar oppgaver, og netthandel vokser raskt. Antall kunder som oppsøker butikker reduseres med cirka ti prosent hvert år. Skal kundene bruke tid på å oppsøke de fysiske butikkene, må de ha en god grunn.

Med søkerbunkene handelsbedriftene opplever nå, tvinger det seg frem et valg. Skal de ansette de billigste eller de beste?

De kan utnytte det tøffe arbeidsmarkedet til å presse lønningene nedover, redusere kostnader og øke lønnsomhet på kort sikt.

De kan også velge å øke kravene til kompetanse, ansette de som serverer en kundeopplevelse nettbutikker ikke kan matche. Det gir ingen kortsiktig kostnadsreduksjon, men det sikrer inntekter.

For forbrukerne er fritt valg mellom netthandel og butikk det beste. Varehandelen er en stor næring med nær 400.000 sysselsatte. Det er i både forbrukernes og sysselsettingens interesse at bransjen tar valgene som gjør butikkene attraktive for kundene. Arbeidsminister Anniken Hauglie oppfordrer til det motsatte når hun i DN skryter av at Nav kaster penger etter butikker som ansetter mennesker uten erfaring eller med hull i cv-en.

Kundebehandling og butikkdrift er fag og krever kompetanse. Et bedre tiltak er å tilby kompetansen arbeidssøkerne behøver for å gjøre en god jobb i butikken. Det ansvaret har vært skjøvet over på bransjen i årevis.

Les innlegget i DN her

Erik Skjerve | Rådgiver | SeeYou AS
SeeYou ble etablert i 2002 og er i dag Norges ledende selskap innen måling av kundeopplevelse i butikk og på kundesentre. Selskapet er eid av Retail Energy og de ansatte, og er en del av RED Gruppen. SeeYou sin forretningsidé er: Vi måler «sannhetens øyeblikk» og skaper innsikt og grunnlag for endringer.

Tips en venn eller kollega!
Linkedin

Nytt og nyttig Vis alle ›

Meld deg på vårt nyhetsbrev!